Sparen

Sparen is populair. Zo’n 80 procent van de Nederlanders doet het en gezamenlijk stond er in juni 2012 15 miljard euro aan spaargeld en uitgekeerde rente.

Sparen kan op verschillende manieren. U kunt ‘gewoon’ af en toe geld storten op een (internet)spaarrekening. Dat is makkelijk en u kunt het geld er ook zo weer vanaf halen. Maar voor dat gemak betaalt u wel een prijs: de rente is meestal niet erg hoog.

Bij spaarvormen waarbij u uw geld voor langere tijd vastzet, periodiek een vast bedrag inlegt of een hoger bedrag als eerste storting doet, is de rente doorgaans hoger. Nederlanders sparen ook graag via deposito’s, met een vaste looptijd en vergoeding.

Nederlanders sparen steeds meer. In 2004 had het gemiddelde gezin nog 28.000 euro op de spaarrekening staan. In 2009 was het gemiddelde spaargeld 33.000 euro. In 2011 was dit gemiddelde al gegroeid naar 41.000 euro. De crisis is hier een oorzaak van. Door de crisis zijn mensen voorzichtiger geworden. Er wordt bijvoorbeeld vaker gekozen voor sparen ipv beleggen.

Wat voor u de prettigste manier van sparen is, bepaalt u uiteraard zelf. Wij geven u graag inzicht in alle mogelijkheden en voor- en nadelen daarvan. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Tip! Als u kapitaal wilt opbouwen zonder risico, dan kunt u ook kiezen voor een spaarverzekering: een levensverzekering met een gegarandeerd rendement.

Advies: U kunt ook voor een ander sparen. Als u een spaarrekening opent op naam van uw kind of kleinkind, kunt u zelf steeds een bedrag storten en zo ongestoord een aardig bedrag opbouwen. Het kind kan er dan op z’n achttiende vrij over beschikken.

Michel Winter

Kornputsingel 22, 8331 JT Steenwijk

Tel: 0521 - 76 90 03